Ladataan...

Kirjaudu

Unohditko salasanasi?

Kirjaudu

Unohditko salasanasi?

Selaa tuotteita  

Havukasvien suojaaminen kevätauringolta.

14.3.2017

Kun aurinko alkaa kevättalvella paistaa, puutarhan havukasvit ovat kovilla. Lämmittävä aurinko saa kasvin heräämään ja aloittamaan yhteyttämisen. Kasvi haihduttaa vettä, mutta ei saa jäätyneestä maasta uutta vettä tilalle...

Lue lisää

Kun aurinko alkaa kevättalvella paistaa, puutarhan havukasvit ovat kovilla. Lämmittävä aurinko saa kasvin heräämään ja aloittamaan yhteyttämisen. Kasvi haihduttaa vettä, mutta ei saa jäätyneestä maasta uutta vettä tilalle. Tämä aiheuttaa neulasten ruskettumista ja kasvi saattaa pahimmassa tapauksessa menehtyä kokonaan.
Usein havut on hyvä suojata parina ensimmäisenä elinvuotenaan kevätauringolta. Kun kasvin juuristo kasvaa, se yltää roudan alapuolelle ja saa sieltä tarvitsemansa veden. Jos havukasvi on arvokas ja helposti peiteltävissä, niin kyllä varjostamisesta on hyötyä myös vanhemmalle kasville. Suuria havuja voi olla hankala peitellä, mutta niitä voidaan auttaa vaikkapa kastelemalla. Kastelu auttaa maata sulamaan.

Myös muuta ikivihreät kasvit, kuten osa perennoista sekä alppiruusut hyötyvät varjostamisesta, jos ne on istutettu kovin aurinkoisille paikoille. Perennojen suojaksi voi asetella vaikka havunoksia.
Puutarhamyymälöissä myydään varjostukseen soveltuvia varjostuskankaita tai -verkkoja. Ne ovat kevyitä ja helppoja käsitellä. Myös säkki- tai juuttikangas soveltuu käytettäväksi, mutta myös ihan monet kotoa löytyvät kankaat, kuten vanhat lakanat voi hyödyntää kasvien varjostamisessa. Kankaan pitää vain olla hengittävä ja keveä.
Tuija-aidat kannattaa suojata myös. Tätä olisi hyvä miettiä jo syksyllä. Silloin maahan voi upottaa tukirakenteita, joiden päälle saa sitten keväällä varjostuskankaat aseteltua. Ihan koko talveksi varjostuskankaita ei kannata paikalleen vielä laittaa, jotta ne pysyvät ehjinä. Myös talven aikana satava lumi voi saada kankaat painumaan.
Sitten kun maa on sulanut, varjostuskankaat voidaan poistaa.

Heidi Pennanen

Hortonomi

Harviala Oy

Omenapuun istutus ja hoito

29.3.2017

Omenapuun istutus ja hoito Omenapuut tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja ravinteita. Kasvualustan tulee olla vähintään 80 sentin syvyydeltä kuohkeaa, hikevää, peruskalkittua ja lannoitettua multaa. Kohopenkki ja salaojitus varmistavat, ettei...

Lue lisää

 

Omenapuun istutus ja hoito

Omenapuut tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja ravinteita. Kasvualustan tulee olla vähintään 80 sentin syvyydeltä kuohkeaa, hikevää, peruskalkittua ja lannoitettua multaa. Kohopenkki ja salaojitus varmistavat, ettei juuristo tukehdu veteen.

Tavanomaiset perusrungolle vartetut omenapuut istutetaan 4-5 metrin välein, hillittykasvuisella perusrungolla kasvavat lajikkeet noin 2 metrin välein.

Omenapuun istutusleikkaus tehdään keväällä ennen lehtisilmujen avautumista. Jos latvaverso on kovin pitkä, siitä typistetään kolmasosa ja sivuversoista noin puolet. Verso katkaistaan noin sentti rungosta ulospäin suuntaituvan silmun yläpuolelta. Pohjois-Suomessa versoja ei kannata lyhentää, mutta kilpalatva ja rungosta terävässä kulmassa ylöspäin kasvavat oksat poistetaan. Hyvään taimeen jää latvan lisäksi ainakin kolme tukevaa oksaa eri puolille runkoa.

Hoito istutuksen jälkeen

Istutuksen jälkeen maata kalkitaan ja lannoitetaan tarpeen mukaan parin vuoden välein. Puun alusta pidetään vapaana heinistä ja rikkakasveista; pinnan voi kattaa esim. kuorikatteella. Runko ja alimmat oksat suojataan jäniksiltä, myyriltä ja muilta jyrsijöiltä verkolla ja runkosuosuojilla. Ne pitää asentaa syksyllä viimeistää lehtien varistua.

Istuta vähintään kahta lajiketta

Yksinään kasvavan omenapuun sato jää pieneksi. Kullakin omenalajikkeella on sille ihanteellisesti sopivia pölyttäjälajikkeita. Monikäyttöisempiä ovat ns. yleispölyttäjät, joita istuttamalla mahdollisimman moni puu pölyttyy parhaalla mahdollisella tavalla.

Havupuun istutus ja leikkaus

27.4.2017

Havukasvien istuttaminen ja leikkaus Havupuut tuetaan tarvittaessa maassa oleviin tukikeppeihin. Useimmat ikivihreät kasvit menestyvät paremmin, jos niitä varjostetaan taimivaiheessa kevyesti kevätauringolta. Taimia suihkutetaan ja kastellaan runsaalla vedellä muutaman...

Lue lisää

Havukasvien istuttaminen ja leikkaus

Havupuut tuetaan tarvittaessa maassa oleviin tukikeppeihin. Useimmat ikivihreät kasvit menestyvät paremmin, jos niitä varjostetaan taimivaiheessa kevyesti kevätauringolta. Taimia suihkutetaan ja kastellaan runsaalla vedellä muutaman kerran viikossa.

Havukasvien kasvupaikkavaatimukset vaihtelevat jonkin verran. Niiden juuristo ei kestä liiallista kosteutta, seisovaa pintavettä eikä korkealla olevaa pohjavettä. Useimmat havukasvit suosivat hapahkoa kasvualustaa, jossa PH on 5-5,5.

Istutus

Havukasveja istutetaan toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Keskikesällä istutetaan astiataimia. Paakkutaimen säkkikangasta ei poisteta, sillä juuret kasvavat sen läpi. Paakun siteet ja solmut leikataan auki vasta, kun taimi on istutuskuopassa oikeassa asennossa.

Ennen istutusta paakku kastellaan. Maa paakun ympärillä tiivistetään ja kasvualusta kastellaan hyvin, noin 20-30 litraa vettä tainta kohden kerran viikossa alkukesän ajan.

Leikkaus

Pääsääntöisesti havukasveja ei leikata istutettaessa eikä muulloinkaan, vain mahdolliset kaksoislatvat poistetaan kevättalvella. Poikkeuksena ovat muotoon leikattavat havuaidat ja vuorimänty.

Vuorimännyn saman kesän vuosikasvaimia on hyvä typistää viikko ennen juhannusta, jolloin kasvista saadaan pensasmaisempi. Kustakin vuosikasvaimesta leikataan pois puolet tai vain verson keskimmäiset vuosikasvaimet poistetaan.

 

Hedelmäpuiden istutus ja leikkaus

Hedelmäpuu, Omenapuu, Hedelmäpuu istutus, 19.5.2017

Hedelmäpuut Hedelmäpuut istutetaan aurinkoiselle kasvupaikalle 80-100 sentin vahvuiseen multakerrokseen. Pohjamaan tulee läpäistä hyvin vettä tai istutukset tulee salaojittaa. Hedelmäpuut eivät menestypaikalla, jossa pohjavesi on lähellä...

Lue lisää

Hedelmäpuut

Hedelmäpuut istutetaan aurinkoiselle kasvupaikalle 80-100 sentin vahvuiseen multakerrokseen. Pohjamaan tulee läpäistä hyvin vettä tai istutukset tulee salaojittaa. Hedelmäpuut eivät menestypaikalla, jossa pohjavesi on lähellä maanpintaa tai paikalla, joshon pintavedet kerääntyvät. Hyvä kasvualusta on ravinteikas, ilmava ja kalkittu, maan pH:n ollessa 6-6,5.

Istutus

Astiataimia voidaan istuttaa koko sulan maan ajan. Muut taimityypit istutetaan keväällä tai syksyllä, Pohjois-Suomessa mieluiten keväällä. Istutussyvyys valitaan siten, että juurenkaulan kuoren vaaleampi osa jää maanpinnan alapuolelle.

Istutuksen jälkeen, erityisesti keväällä, huolehditaan riittävästä kastelusta. Vettä annetaan 20-30 litraa tainta kohden viikon välein, kunnes taimi on lähtenyt kunnolla kasvuun. Syksyllä tai runsaiden sateiden jälkeen kastellaan vähemmän.

Taimien istutusetäisyys riippuu lajikkeesta ja käyttötarkoituksesta. Yleensä 3-5 metrin istutusväli riittää.

Leikkaus

Hedelmäpuut leikataan aikaisin keväällä ennen ensimmäistä kasvukautta. Syksyllä istutetut puut leikataan seuraavana keväänä. Latvaversoa typistetään noin 1/3 osa ja sivuversoja noin puolet. Sopiva versonpituus on 30-40 senttiä. Oksat katkaistaan oksasaksilla noin sentttimetrin oksan alapuolella olevan, ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta, jotta latvus kehittyisi ilmavaksi. Mahdollinen kaksois- eli kilpalatva ja terävässä oksakulmassa kasvavat sivuversot poistetaan kokonaan.

 

Kauniit syysvärit taimivalinnoilla

Syysvärit+pihalle

Kauniita syysvärejä omaavia puita pihalle Syksyn väriloisto puissa ihastuttaa pimeän syksyn keskellä. Syysvärejä voi myös tietoisesti lisätä myös omalle kotipihalle. Kauniita syysvärejä omaavia puita ovat metsävaahtera...

Lue lisää

Kauniita syysvärejä omaavia puita pihalle

Syksyn väriloisto puissa ihastuttaa pimeän syksyn keskellä. Syysvärejä voi myös tietoisesti lisätä myös omalle kotipihalle. Kauniita syysvärejä omaavia puita ovat metsävaahtera, marja-aronia, pilvikirsikka, rusokirsikka ja tuurenpihjalaja. Metsävaahtera on heleän ruska-asun omaava puu, joka on keltainen tai oranssinpunainen sateisenakin syksynä. Marja-aronia puolestaan saa kauniin, kirkkaanpunaisen syysvärin. Kauniita syysvärejä voi myös korostaa pihalla kohdevalaistuksella, jolloin värit loistavat myös pimeässä. 

Rusokirsikka on kesällä kauniin vaaleanpunakukkainen. Syksyllä rusokirsikkalle tulee hehkuvan punaiset lehdet, jotka ilahduttavat syksyn pimeneviä iltoja. Rusokirsikka on näyttävä pihalla yksittäisenä tai ryhmänä. 

Tuurenpihlaja puolestaan ilahduttaa kesällä kauniin valkoisin kukkaisin ja on näyttävä kiiltävillä lehdillään. Syksyllä tuurenpihlaja on kauniin punalehtinen ja sopii jokaiseen pihaan ilahduttamaan, niin kesällä kuin syksylläkin.

 

Pihaverkkokauppa.fi

Havukasvien leikkaus

Havukasvit+Havujen leikkaus

Tiesitkö tämän havukasvien leikkauksesta? Havukasveja ei yleensä leikata lukuunottamatta kapeana pidettävää aitaa, Vain murtuneet, paleltuneet ja sairaat versot sekä yksirunkoisten havupuiden kilpalatvat poistetaan. Myös muutaman oksan tasaaminen...

Lue lisää

Tiesitkö tämän havukasvien leikkauksesta?

 Havukasveja ei yleensä leikata lukuunottamatta kapeana pidettävää aitaa, Vain murtuneet, paleltuneet ja sairaat versot sekä yksirunkoisten havupuiden kilpalatvat poistetaan. Myös muutaman oksan tasaaminen tietyn muodon säilyttämiseksi voi olla tarpeen. Leikkauskohdan alapuolelle tulisi jäädä aina terveitä neulasia ja versokärkiä, sillä havukasvia ei voi nuorentaa alasleikkaamalla kuten pensasta.

Havukasvit leikataan suojasäällä mieluiten maalis-huhtikuussa eli ennen kasvun alkua tai syksyllä kasvun päätyttyä. Vähäiset leikkaukset onnistuvat tosin keskellä kesääkin. Ajankohta ei ole niin tärkeä kuin se, mitä ja miten leikataan. Jotta haavat kasvavat pian umpeen, kasvit leikataan ajoissa,jolloin leikkauspinnat ovat pieniä.

Jos Runsaasti pihkaa vuotavasta puusta - Jalokuuset, kuuset ja männyt - on poistettava oksa, siihen jätetään noin viiden sentin kuivuva oksatappi. Pihka ei näin valu pitkin runkoa.

Ysirunkoisista havukasveista kannattaa poistaa kilpalatvan tai -latvat mahdollisimman pian, jotta leikkausjäjestä tulee pieni. Runkojohteisia lajeja ovat pihdat eli jalokuuset,lehtikuuset,kuuset, männyt, pilarikatajat sekä kartio-ja pilarituijat.

Lehtikuuset, marjakuuset, tuijat ja katajat kestävät leikkausta paremmin kuin kuuset ja männyt. Esimerkiksi leveäkasvuisia sini-,rohto- ja kiinankatajia voi tarvittaessa harventaa ja madaltaa leikkaamalla välittömästi terveen sivuverson yläpuolelta.

Vuorimäntyä voi typistää

Vuorimänty (pinus mugo) voidaan leikata muista havukasveista poiketen säännöllisesti,

kun se halutaan pitää matalana ja tiheänä. Lajista kasvaa leikkaamattomana useita metrejä korkea heikkorunkoinen puu, joka kaatuu ennen pitkää maahan.

Vuosikasvaimista tupistetään noin puolet ennen juhannustaToinen tapa on poistaa oksien keskimmäiset vuosikasvaimet kokonaan, mikä hillitsee  pituuskasvua. Mitä enemmän vuorimäntyä leikataan, sitä tiheämpi siitä tulee. Vielä helpommalla pääsee, kun paikalle istutetaan luonnostaan matalia ja tiheitä kääpiövuorimäntyjä tai vaikkapa pensassembroja (pinus pumila). 

 

Lähde: Taimistoviljelijät ry

 

 

Marja-aronian marjat ovat superfoodia!

Marja-aronia

Marja-aronia marjat ovatkin superterveellistä? Marja-aronia ei ole tunnettu terveyskasvina suomessa eikä muissakaan länsimaissa. Itä-Euroopan maissa ja versinkin Venjällä ja Puolassa aroniaa on käytetty luonnonparannuskeinona jo vuosikymmeniä. "Kun...

Lue lisää

Marja-aronia marjat ovatkin superterveellistä?

Marja-aronia ei ole tunnettu terveyskasvina suomessa eikä muissakaan länsimaissa. Itä-Euroopan maissa ja versinkin Venjällä ja Puolassa aroniaa on käytetty luonnonparannuskeinona jo vuosikymmeniä.

"Kun verrataan eri marjojen polyfenolipitoisuuksia aronia oli paras ennen mustikkaa ja variksenmarjaa (Riihinen 2005)"

USA:ssa aronimehu on noussut terveysjuomaksi nro 1 antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi. Venäjällä aroniaa myydään myös tabletteina ja kuivattuna marjaa myydään yleisesti Itä-Euroopassa yrttiteenä. Suurimmat aroniaviljelmät Venäjällä  ovat Altain ja Leningardin seuduilla. Viljely on koko ajan lisääntymässä myös läntisissä maissa.

Aronia sisältää suuria määriä polyfenoleja ja antosyanideja, jolla kasvi puolustautuu sienitauteja, bakteereja ja solujen hapettumista vastaan.

Kivenäis- ja hivenaineita on aroniassa erittäin runsaasti esimerkiksi: mangnesiumia,rautaa, molybdeniä, mangaania, kuparia, booria ja jodia. Lisäksi Marja-aronia sisältää: Betakaroteenia B1-, B2-, B6-vitamiineja, C-, E- ja K-vitamiinia.

Jos sinulla löytyy pihalta marja-aroniaa kerää marjat talteen ja nauti talvi superterveellisistä marjoista!

Pihaverkkokauppa.fi

 

 

 

Talvi on parasta aikaa pihojen suunnitteluun!

Pihasuunnittelu

Talvi on parasta aikaa pihojen suunnitteluun! Talvi on useasti suunnittelijoille ja puutarha harrastajille hiljaisempaa aikaa. Talvi onkin erinomainen aika alkaa suunnittelemaan pihaa tulevalle kesälle ja budjetoida kustannuksia. Suunnittelu lähtee monesti siitä mikä on...

Lue lisää

Talvi on parasta aikaa pihojen suunnitteluun!

 

Talvi on useasti suunnittelijoille ja puutarha harrastajille hiljaisempaa aikaa. Talvi onkin erinomainen aika alkaa suunnittelemaan pihaa tulevalle kesälle ja budjetoida kustannuksia. Suunnittelu lähtee monesti siitä mikä on uudistuvan pihan käyttötarkoitus asukkaalle. Jokainen piha on yksilö, joten lähtökohtaisesti pihan tarkoituksena on olla mahdollisimman hyödyllinen ja toimiva asukkaalle.  Suunnittelussa kannattaa ottaa huomioon asukkaiden tarpeet sekä harrastukset lähtökohtia suunniteltaessa.

”Hyvä suunnitelma on puoliksi tehty”.

Pihasuunnitelmassa kannattaa myös miettiä ratkaisuja, jotka mahtuvat budjettiin. Liian kalliit ratkaisut monesti kaatavat toteutuksen lopputuloksen ja näin ollen unelmat jäävät toteutumatta pihalla. Kustannustehokkaisiin ratkaisuihin kannattaa jo alussa kiinnittää huomioita kartoittamalla tuotteiden hintoja ja jopa tiedustella kustannuksia etukäteen.

Pihaverkkokauppa.fi

Näillä vinkeillä kiveysten saumoihin ei tule sammalta!

Pihasuunnittelu

Näillä vinkeillä kiveysten saumoihin ei tule sammalta! Kun rakennat pihaasi hienon kiveysalueen, joka viimeistelee pihasi ilmeen, haluaisit varmaankin, että se pysyy siistinä ja puhtaana vuodesta toiseen. Totuus on kuitenkin se, että vaikka kiveys...

Lue lisää

Näillä vinkeillä kiveysten saumoihin ei tule sammalta!

Kun rakennat pihaasi hienon kiveysalueen, joka viimeistelee pihasi ilmeen, haluaisit varmaankin, että se pysyy siistinä ja puhtaana vuodesta toiseen. Totuus on kuitenkin se, että vaikka kiveys näyttää uutena upealta, hyvin pian saumat sammaloituvat ja niissä alkaa kasvaa rikkaruohoja. Myös muurahaiset ovat joskus ongelma, sillä ne kuljettavat saumahiekkaa pois kivien välistä, mikä tekee kivetyksestä epäsiistin näköisen.

Jo kiveyksen rakennusvaiheessa kannattaa miettiä saumauksen laatu ja kiveysalueen hoito osana kokonaiskustannuksia. Jos pelkkä kiveyksen harjaus riittää eivätkä käsin poisraavittavat saumakohtien rikkakasvit häiritse, niin tavallinen irtonainen saumahiekka tai kivituhka on asianmukainen vaihtoehto.

Jos kuitenkin haluat, että kiveystä voisi välillä pestä vedellä ja että saumat pysyisivät puhtaana rikkaruohoista ja sammaleesta, niin kannattaa käyttää kovettuvia sauma-aineita. Kovettuvat sauma-aineet päästävät sadeveden läpi, joten vesi imeytyy hyvin saumoista maaperään ja kiveys ei lainehdi vedestä kaatosateenkaan sattuessa. Kovettunut sauma pysyy puhtaana rikkakasveista ja sammal ei tällöin pysty siinä kasvamaan. Sauma-aineen värin voi myös valita kivien väriin sopivaksi; se voi olla vaaleampaa tai lähes mustaa. Saat sillä viimeistellyn ilmeen kiveyksellesi. Kovettuvia sauma-aineita ovat polymeerihiekka ja kovettuva saumalaasti. Oikea sauma-aine valitaan kiveyksen mukaan.

Pihakiveys on iso investointi piharakentamisessa ja sen ylläpitoon kannattaa panostaa, jotta se myös säilyy kauniina vuodesta toiseen. Kiveyksen sauma on puolestaan osa kiveystä ja siihen tulisi satsata, jotta lopputulos on juuri niin upea kuin olet sen ajatellutkin olevan – ja myös pysyy sellaisena!

Myös vanhoille hyväkuntoisille kiveyksille voidaan tehdä uusi saumaus kovettuvilla sauma-aineilla. Vanhat saumahiekat tulee kuitenkin saada pois mahdollisimman tarkkaan. Sauman pitää olla vähintään 3 cm syvä, jotta se kestää murentumatta.

Pihaverkkokauppa.fi

Ota yhteyttä