Ladataan...

Kirjaudu

Unohditko salasanasi?

Kirjaudu

Unohditko salasanasi?

Selaa tuotteita  

Tiesitkö tämän havukasvien leikkauksesta?

 Havukasveja ei yleensä leikata lukuunottamatta kapeana pidettävää aitaa, Vain murtuneet, paleltuneet ja sairaat versot sekä yksirunkoisten havupuiden kilpalatvat poistetaan. Myös muutaman oksan tasaaminen tietyn muodon säilyttämiseksi voi olla tarpeen. Leikkauskohdan alapuolelle tulisi jäädä aina terveitä neulasia ja versokärkiä, sillä havukasvia ei voi nuorentaa alasleikkaamalla kuten pensasta.

Havukasvit leikataan suojasäällä mieluiten maalis-huhtikuussa eli ennen kasvun alkua tai syksyllä kasvun päätyttyä. Vähäiset leikkaukset onnistuvat tosin keskellä kesääkin. Ajankohta ei ole niin tärkeä kuin se, mitä ja miten leikataan. Jotta haavat kasvavat pian umpeen, kasvit leikataan ajoissa,jolloin leikkauspinnat ovat pieniä.

Jos Runsaasti pihkaa vuotavasta puusta - Jalokuuset, kuuset ja männyt - on poistettava oksa, siihen jätetään noin viiden sentin kuivuva oksatappi. Pihka ei näin valu pitkin runkoa.

Ysirunkoisista havukasveista kannattaa poistaa kilpalatvan tai -latvat mahdollisimman pian, jotta leikkausjäjestä tulee pieni. Runkojohteisia lajeja ovat pihdat eli jalokuuset,lehtikuuset,kuuset, männyt, pilarikatajat sekä kartio-ja pilarituijat.

Lehtikuuset, marjakuuset, tuijat ja katajat kestävät leikkausta paremmin kuin kuuset ja männyt. Esimerkiksi leveäkasvuisia sini-,rohto- ja kiinankatajia voi tarvittaessa harventaa ja madaltaa leikkaamalla välittömästi terveen sivuverson yläpuolelta.

Vuorimäntyä voi typistää

Vuorimänty (pinus mugo) voidaan leikata muista havukasveista poiketen säännöllisesti,

kun se halutaan pitää matalana ja tiheänä. Lajista kasvaa leikkaamattomana useita metrejä korkea heikkorunkoinen puu, joka kaatuu ennen pitkää maahan.

Vuosikasvaimista tupistetään noin puolet ennen juhannustaToinen tapa on poistaa oksien keskimmäiset vuosikasvaimet kokonaan, mikä hillitsee  pituuskasvua. Mitä enemmän vuorimäntyä leikataan, sitä tiheämpi siitä tulee. Vielä helpommalla pääsee, kun paikalle istutetaan luonnostaan matalia ja tiheitä kääpiövuorimäntyjä tai vaikkapa pensassembroja (pinus pumila). 

 

Lähde: Taimistoviljelijät ry

 

 

Jaa somessa:

Ota yhteyttä