Tuotteen kuvaus
Päärynäpuu 'Olga' on poikkeuksellisen kestävä, runsassatoinen ja pystykasvuinen. Hedelmä on kirkkaankeltainen, pieni tai keskikokoinen, lähes pyöreä, maultaan kirpeän happoinen. Runsas valkoinen kukinta alkukesällä. Syksyllä vaihtaa ruskeanpunaiseen syysväriin, mikä tekee Olgasta kauniin koristepuun. 'Olga' on hyvä pölyttäjäpuu. Vyöhyke I-V.
Hedelmäpuiden istutus- ja hoito-ohjeet
Hyvä kasvualusta hedelmäpuille on ravinteikas, ilmava, ja kalkittu maaperä (pH 6-6,5). Pohjamaan tulee läpäistä hyvin vettä, tai maaperä tulee salaojittaa.
Astiataimia voidaan istuttaa koko sulan maan ajan, muu taimityypit kesällä tai syksyllä. Istutussyvyys siten, että juurenkaulan kuoren vaaleampi osa jää maanpinnan alapuolelle.
Istutuksen jälkeen on huolehdittava riittävästä kastelusta, 20-30L vettä yhtä taimea kohden viikon välein, kunnes taimi on lähtenyt kunnolla kasvuun. Syksyisin tai runsaiden sateiden aikaan kastelu on vähäisempää.
Hedelmäpuut leikataan ennen ensimmäistä kasvukautta, syksyllä istutettavat puut leikataan seuraavana keväänä. Sopivan verson pituus on 30-40cm.
Taimea leikataan seuraavasti
1) latvaversoa typistetään tarvittaessa 1/3 keväällä, leikkaus sentti terveen silmun yläpuolelta, mahdollinen kilpalatva poistetaan
2) sivuversot lyhennetään haaroittumisen edistämiseksi latvuksesta ulospäin suuntautuvan silmun yläpuolelta
Omenapuut; leikkaus myöhempinä vuosina varhain keväällä, ennen silmujen avautumista
Luumu- ja kirsikkapuut; myöhempinä vuosina leikataan hyvin varhain kevättalvella tai elokuussa keväisen kumivuodon takia, tosin yleensä luumu- ja kirsikkapuita ei tarvitse leikata.
Kasvupaikka
Aurinko. Tuore, ravinteikas.
Kasvupaikka
Aurinkoinen, ravinteikas ja läpäisevä kasvupaikka
Yleiset taimien ostoehdot ja hoito-ohjeet
Kasvien imeyttäminen:
Imeytä paljasjuuriset kasvit vedessä n.1-2 tuntia. Astia- ja paakkutaimet voidaan imeyttää istutuskuoppaan annetulla runsaalla vedellä. Mikäli paakku on kuiva, imeytä se astiassa. Kanukat (Cornus) ja pajut (Salix) imeytyvät noin puolessa tunnissa, mutta huomioi, että liian pitkässä imeytyksessä syntyy helposti turpoamishalkeamia!
Istutus:
Kasvualustan tulee olla rakenteeltaan, happamuudeltaan ja ravinteiltaan sopiva kullekkin kasville. Kasvi juurtuu nopeammin miedosti lannoitettuun kasvualustaan. Levitä istutuskuoppaan juurien ympärille ensin hieman hiekkaa tai käyttä istutusta varten sekoitettua istutusmultaa. Istutuksen yhteydessä lisälannoitus annetaan juurien yläpuoliseen multaan kevyesti pintaa sekoittaen. Astia- ja paakkutaimien paakkua ei saa rikkoa. Kiristävät siteet leikataan auki, paakkutaimen ympärillä olevaa verkkoa ei poisteta. Muoviset suojukset ja kasvatusastiat poistetaan.
Astiataimi: koko kasvukausi
Verkkopaakkutaimi: koko kasvukausi
(Säkki) paakkutaimi: koko kasvukausi, kun maa on sula
Esipakattu ja paljasjuurinen taimi: kevät tai syksy
Istutuksen jälkeinen kastelu:
Istutuksen jälkeen runsas kastelu - pensaille annetaan 20L vettä, puille useita kymmeniä litroja. Kastelu noin kerran viikossa, kuivina kausina hieman lyhyempi kastelukertojen väli. Seuraa kastelutarvetta kaivamalla pieniä koekuoppia ja tutki kädellä kosteus juuristosyvyydestä.
Kasvuun lähtö ja jurominen:
Kasvuun lähdön nopeus riippuu taimien lajikohtaisista ominaisuuksista ja siitä, onko taimi astiataimi vai esipakattu ns. paljasjuurinen taimi. Myös ilman ja maan lämpötila sekä kosteus vaikuttavat kasvuun lähtöön. Pääsääntöisesti silmut avautuvat 3-4 viikon kuluessa. Mikäli näin ei tapahdu, mutta taimi on elossa (voit sen todeta raaputtamalla varovasti kuoren pintaa, jolloin terve vihreä kuoriosa tulee näkyville), kysymyksessä on juromisilmiö. Tällöin kasvin vedenotto suhteessa haihduntaan pitää kasvin elossa, mutta ei riitä kasvun alkamiseen. Jurominen voidaan katkaista tiivistämällä kasvualusta oikein, suihkuttamalla kasvia, peittämällä kasvi rei-itetyllä muovilla ja antamalla noin kolme ämpärillistä 50 - 60 asteista vettä kasteluna maahan.
Tuenta:
Kookkailla kasveilla on huolehdittava riittävästi tuennasta, koska tuulen aiheuttama kasvin heiluminen voi estää juurtumisen.
Syksyllä:
On huolehdittava, ettei juuristoalue jää painanteelle. Syksyn ja talven liika kosteus on tuhonnut vanhojakin istutuksia, joten tee mieluummin pieni kumpare taimen juurelle!