Tuotteen kuvaus
Kotimainen pylväspihlaja on perinteistä kotipihlajaa kapeampi laji, vain pari metriä leveä, mutta tukevaoksainen. Pihlajalle paras kasvupaikka on aurinkoinen-puolivarjoinen sijainti, sekä kuiva-tuore ja ravinteikas maaperä. Puu kestää hyvin ilmansaasteita ja maantäyttöä, mutta se on arka tiesuolalle, jonka vuoksi pihlajaa ei kannata sijoittaa autotien läheisyyteen.
Voidaan istuttaa yksittäin tai ryhmissä, myös kujanteeksi sekä pienille että isoille pihoille, puistoihin ja jopa kapeille katualueille, minne useimmat puut eivät mahdu.
Lehtipuiden istutus- ja hoito-ohjeet
Kasvualustoissa tulee pyrkiä lähelle viljavuusanalyysin tavoitearvojen alarajaa, jopa sen alle. Liian voimakas lannoitus liiallisen kosteuden ohella voi vaarantaa talvehtimisen. Useimmille lehtipuille sopii kalkittu kasvualusta (pH 6-6,5).
Astiataimia voidaan istuttaa koko sulan maan ajan, muut taimet keväällä tai syksyllä. Puiden juuret ja juuripaakku eivät saa kuivua missään vaiheessa, ja juuripaakku kastellaan sekä ennen että jälkeen istutuksen. Astiataimen kasvatusastia poistetaan istutettaessa, mutta paakkutaimen säkkikangasta ei, sillä juuret kasvavat sen läpi.
Kastelu tapahtuu kerran viikossa alku-kesän ajan, n. 30-40L vettä yhtä taimea kohden (suurille taimille vielä enemmän). Taimet kastellaan hitaasti, jotta vesi ehtii imeytyä kasvualustaan, eikä valu juurten ulottumattomiin.
Puut tulee tukea istutuksen yhteydessä yhdeksi tai kahdeksi kasvukaudeksi. Puun ympärille asetetaan tukiseiväs, ja puun runko sidotaan vähintään kahdesta kohdasta muovinauhalla.
Istutusleikkaus sopii hyvin pajuille ja poppeleille, mutta ei herkästi lahovian saaville lajikkeille, kuten koivuille.
Istutusleikkauksen yhteydessä poistetaan
1) kilpalatva ja muut terävät oksakulmat
2) liian tiheässä olevat, hankaavat oksat
3) latvuksen sisään kasvavat oksat
4) vioittuneet oksat
Kasvupaikka
Aurinko-puolivarjo. Kuiva-tuore, ravinteikas.
Yleiset taimien ostoehdot ja hoito-ohjeet
Kasvien imeyttäminen:
Imeytä paljasjuuriset kasvit vedessä n.1-2 tuntia. Astia- ja paakkutaimet voidaan imeyttää istutuskuoppaan annetulla runsaalla vedellä. Mikäli paakku on kuiva, imeytä se astiassa. Kanukat (Cornus) ja pajut (Salix) imeytyvät noin puolessa tunnissa, mutta huomioi, että liian pitkässä imeytyksessä syntyy helposti turpoamishalkeamia!
Istutus:
Kasvualustan tulee olla rakenteeltaan, happamuudeltaan ja ravinteiltaan sopiva kullekkin kasville. Kasvi juurtuu nopeammin miedosti lannoitettuun kasvualustaan. Levitä istutuskuoppaan juurien ympärille ensin hieman hiekkaa tai käyttä istutusta varten sekoitettua istutusmultaa. Istutuksen yhteydessä lisälannoitus annetaan juurien yläpuoliseen multaan kevyesti pintaa sekoittaen. Astia- ja paakkutaimien paakkua ei saa rikkoa. Kiristävät siteet leikataan auki, paakkutaimen ympärillä olevaa verkkoa ei poisteta. Muoviset suojukset ja kasvatusastiat poistetaan.
Astiataimi: koko kasvukausi
Verkkopaakkutaimi: koko kasvukausi
(Säkki) paakkutaimi: koko kasvukausi, kun maa on sula
Esipakattu ja paljasjuurinen taimi: kevät tai syksy
Istutuksen jälkeinen kastelu:
Istutuksen jälkeen runsas kastelu - pensaille annetaan 20L vettä, puille useita kymmeniä litroja. Kastelu noin kerran viikossa, kuivina kausina hieman lyhyempi kastelukertojen väli. Seuraa kastelutarvetta kaivamalla pieniä koekuoppia ja tutki kädellä kosteus juuristosyvyydestä.
Kasvuun lähtö ja jurominen:
Kasvuun lähdön nopeus riippuu taimien lajikohtaisista ominaisuuksista ja siitä, onko taimi astiataimi vai esipakattu ns. paljasjuurinen taimi. Myös ilman ja maan lämpötila sekä kosteus vaikuttavat kasvuun lähtöön. Pääsääntöisesti silmut avautuvat 3-4 viikon kuluessa. Mikäli näin ei tapahdu, mutta taimi on elossa (voit sen todeta raaputtamalla varovasti kuoren pintaa, jolloin terve vihreä kuoriosa tulee näkyville), kysymyksessä on juromisilmiö. Tällöin kasvin vedenotto suhteessa haihduntaan pitää kasvin elossa, mutta ei riitä kasvun alkamiseen. Jurominen voidaan katkaista tiivistämällä kasvualusta oikein, suihkuttamalla kasvia, peittämällä kasvi rei-itetyllä muovilla ja antamalla noin kolme ämpärillistä 50 - 60 asteista vettä kasteluna maahan.
Tuenta:
Kookkailla kasveilla on huolehdittava riittävästi tuennasta, koska tuulen aiheuttama kasvin heiluminen voi estää juurtumisen.
Syksyllä:
On huolehdittava, ettei juuristoalue jää painanteelle. Syksyn ja talven liika kosteus on tuhonnut vanhojakin istutuksia, joten tee mieluummin pieni kumpare taimen juurelle!